Monitor Sava

Monitor Sava je rečni monitor Temeš-klase, izgrađen za austrougarsku mornaricu u brodogradilištu Danubius-Šonishen-Hartman u Budimpešti. Kobilica za SMS Bodrog položena 14. februara 1903. a u sastav austrougarske rečne flotile ušao je naredne godine. Projektovao ga je austrijski pomorski arhitekt Josef Thiel.

Pred izbijanje Velikog rata, na Dunavu, sa bazom u Zemunu, bila je stacionirana 1. grupa monitora u kojoj su se nalazili komandni brod Temeš i monitor Bodrog i 2. grupa monitora gde su bili Samoš i Kereš. Na Savi je bila grupa monitora u čijem sastavu su bili monitori Maroš i Leita.

Na početku Prvog svetskog rata, na Dunavu i Savi samo su Austrougraska i Rumunija raspolagale rečnom flotom i flotilom. Austrougarska je stvorila moćnu rečnu flotilu koja je odgovarala njenim vojnopolitičkim ciljevima a jezgro su joj činili monitori, oklopljeni i naoružani brodovi, sposobni da dejstvuju po svim ciljevima na kopnu i da izdrže protivdejstva zemaljske artiljerije. Na početku rata Dunavska flotila je raspolagala sa šest monitora i osam vedeta.

Monitori, bojni brodovi na rekama, bili su dugački 50-60m, imali su oklop debljine 20-70mm koji je štitio najvažnije delove od zemaljske artiljerije. Zrna sa kopna su mogla jedino da oštete brod ali time ubojita moć monitora nije mogla biti mnogo umanjena. Naoružanje monitora bilo je snažno. Imali su jednu do tri haubice 120mm i dva topa istog kalibra, dva do tri protivavionska topa 70mm i dva do sedam mitraljeza. Tako teško naoružani bili su realativno spori. Brzina kretanja im je bila 12-25km na čas. Imali su dve parne mašine na pogon i skladište za 62t uglja. Posadu je činilo 90 mornara.

Monitor Sava 1914.https://oruzjeonline.com/2021/10/16/monitor-sava-ponovo-zaplovio/

Prema naređenju Ministra vojnog Kraljevine Srbije, pontonirsko-minerska četa Prvog inženjerijskog batalјona pod komandom kapetana Mihaila Alića 25. jula je postavila 600 kg eksploziva kod prvog stuba železničkog mosta.

Tokom večeri 28. jula 1914. godine oficiri su na monitorima, pred postrojenim posadama, pročitali proglas o objavi rata. Austrijski mornari su poruku pozdravili uzvikom Hurra i nacionalnom himnom Gott erhalte Franz den Kaiser. U 0:30 časova 29. jula sa austrijske strane dejstvo je započela artilјerija. Intenziviranje pešadijske i artilјerijske vatre bilo je signal za kapetana Alića da električnim putem aktivira eksploziv postavlјen na čeličnoj konstrukciji prvog kraka železničkog mosta. U 1:30 časova gradom se razlegla strahovita eksplozija. Rušenje mosta primoralo je na odstupanje austrijske brodove koji su zaplovili Savom radi dostave materijala svojim trupama uzvodno. Četiri teglјača pokušala su da se dokopaju sigurnosti zemunske luke. U pomoć im je isplovio komandni monitor Temeš, koji je, sa rastojanja od 3500 m, po naređenju kapetana Fridriha Grunda, 29. jula u 2:20 časova, otvario vatru iz dva kupolna škodina topa. Posade topova su prvim hicima pokušale da preseku električni kabl na železničkom mostu kako bi sprečili dalјe miniranje, a potom su nastavile dejstvo po kasarnama u Donjem gradu beogradske tvrđave. To su bile prve granate sa monitora koje su pale na Beograd. Neposredno nakon otvaranja vatre sa Temeša, komandnom monitoru se pridružio Bodrog kojim je komandovao kapetan linijskog broda Paul Ekl, kao i Samoš i Kereš.

Monitor je u noći između 30. i 31. oktobra 1918. godine obezbeđivao prelazak austrougarskih i nemačkih jedinica preko Dunava u rejonu Grocka-Beograd. Zbog iznenadne pojave guste magle, brod se nasukao na levu obalu Dunava, nasuprot Višnjice. Šesta brdska baterija Moravskog artilјerijskog puka 1. moravske brigade je 1. novembra otvorila vatru na nasukani monitor te ga je posada napustila. Austrijanci su ipak, sve do 5 novembra iskrcavali materijal sa broda. Konačno, toga dana srpske trupe su i fizički posele monitor.

Monitor Sava, Kraljevina Jugoslavijahttps://oruzjeonline.com/2021/10/16/monitor-sava-ponovo-zaplovio/

Tokom 1919. godine monitor je odsukan i remontovan. Iz izveštaja pov. br. 401/I od 26 juna iste godine, vidi se da je prema ličnom naređenju kralja Petra I staro ime broda, Bodrog, promenjeno u Sava. Remontovani monitor Sava je u sastav rečne flotile Kralјevine SHS uveden u aprilu 1920. godine.

Dokument o promeni imena monitora Bodrog u Sava 1919.https://oruzjeonline.com/2021/10/16/monitor-sava-ponovo-zaplovio/

U vreme nemačkog napada na Jugoslaviju, 6 aprila 1941., Savom je komandovao poručnik bojnog broda Srećko Rojs. Sava je bila zadužena za kontrolu rumunske granice i prvih ratnih dana je na Dunavu polagala mine.

Kada je bilo očigledno da predstoji slom jugoslovenske vojske, monitor se povlačio do Beograda-Zemuna. Dalje povlačenje rekom nije bilo moguće pošto visoki vodostaj nije omogućavao prolazak ispod mostova. Tako je 12. aprila 1941. Sava potopljena kod Zemuna.

Tokom 1942. godine pripadnici oružanih snaga NDH su izvukli, reparirali i Savu uključili u sastav svoje ratne flotile. Monitor je bio baziran u Slavonskom Brodu a patrolirao je Savom štiteći konvoje. U noći 8. septembra 1944. posada je u blizini Slavonskog Broda potopila brod i priključila se partizanima.

Tokom 1946. godine monitor je izvađen i obnovljen i 1952., pod starim nazivom Sava, uveden u sastav Rečne flotile JNA. Remontovani monitor je imao deplasman 440 tona, diemnzije 56,20 metara, širinu 9,50 metara i gaz 1,50 metra. Pogon se satojao do dve mašine od 515 kW (700 KS). Plovio je brzinom 24,9 km/čas, a posadu je činilo 90 članova. Bio je naoružan sa dva topa 105 mm SFK L/50, dvocevnim topom 40 mm Flak, jednocevnim topom 40 mm Flak i četiri topa 20 mm Flak.

Sava je konačno isključena iz rečne flotile 1959. godine a 1962. je razoružano u civilno plovilo.

Monitor je restauriran 2021., postao je deo eksponata Vojnog muzeja i otvoren je za posetioce. Monitor Sava je raritet jer je pored monitora Leite, jedini preostali bojni brod iz grupe rečnih brodova i svedoči o svojoj burnoj istoriji jer je plovio pod zastavama četiri države koje danas više ne postoje: Austrougarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske i SFRJ Jugoslavije.

Monitor Sava danas

Izvor: https://oruzjeonline.com/2021/10/16/monitor-sava-ponovo-zaplovio, Wikipedia, Vojna enciklpedija

2 Replies to “Monitor Sava”

  1. … ovo e lepa priča o Savi… sa nestrpljenjem čekamo jednu pravu, mušku, partiotsku, priču o Aleksandru Beriću i njegovom monitoru Drava… 🙂

    1. Drago mi je da ste među obiljem tekstova, pronašli nešto i “za Vašu dušu”.
      Trudiću se da i dalje zavredim Vašu pažnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *