Kratka istorija visokih potpetica

Čitajući Pepeljugu po prvi put, štikle su izgledale tako magično. Ona je dobila život o kojem je oduvek sanjala zahvaljujući paru staklenih cipela. Skoro svaka devojčica veruje da će se i njoj isto desiti kada dobije svoje prve štikle dok se šepuri u svojim plastičnim štiklama, osećajući se nezaustavljivo.

Odrastajući, magija visokih potpetica vrlo brzo izbledi. U prodavnici uvek izgledaju tako dobro, ali nakon što uđete u njih nakon pet minuta zaista zašalite ali ponekad moramo da patimo da bismo izgledali sa stilom. I štikle mogu biti zabavne za nošenje. Iako mnogi ljudi prevrću očima na visoke potpetice i gledaju na njih kao na smešne i nepraktične, iza visokih potpetica postoji zanimljiva istorija, koja počinje time što su one bile predmet muške odeće.

Poreklo visokih potpetica može se pratiti od Irana iz X veka. Persijski vojnici su nosili štikle dok su jahali konja, jer su im pomagali da drže noge u stremenima dok su ustajali u sedlu da ispaljuju svoje strele i bacaju koplja. Do XVI veka visoke potpetice su se pojavile u Evropi. Postale su veoma obožavan stil obuće za muškarce širom Evrope. Opet, u početku je postojala praktična svrha jer je visoka potpetica bila kao spoljna obuća da spreči da prljavština dospe na njihove prave cipele.

Iako su visoke potpetice bile, u ovoj fazi, muški modni predmet, italijanske kurtizane su počele da nose štikle kako bi stvorile seksi izgled. Provodile su svoje vreme uživajući i komunicirajući sa muškarcima, a jedna od prednosti biti kurtizana bila je ta što su im bile dozvoljene stvari koje su bile isključivo za muškarce (od knjiga do modnih predmeta). Štikle koje su nosile zvale su se čopine (chopine) ​​i bile su definitivno nepraktične – neke su bile visoke i do 25cm, a one koje su ih nosile zahtevale su podršku svojih slugu ili obožavalaca.

Chopine

Osim za kurtizane, modne štikle su u to vreme bile samo za muškarce. Evropske aristokrate su posebno volele visoke potpetice. Pomogle su muškarcima da izgledaju viši, zbog čega su izgledali dominantnije, a što su bili bogatiji, to je bila viša potpetica. Visoke potpetice su postale simbol bogatstva, statusa i muževnosti širom Evrope.

Veliki korak u popularizaciji potpetica bio je dolazak Katarine Mediči na francuski dvor u XVI veku. Sitna i pomodna kraljica nosila je potpetice kao atribut autoriteta i kraljevskog dostojanstva što je doprinelo viđenju štikle kao privilegije visokih društvenih slojeva.

Jedna od najpoznatijih istorijskih ličnosti povezanih sa visokom potpeticom je francuski kralj Luj XIV. On je odličan primer šta su štikle značile za muškarce visokog statusa (i malog rasta) tokom XVII veka. Nebrojeni njegovi portreti pokazuju njegove raskošne potpetice. Imao je potpetice napravljene od materijala kao što su somot i saten i ofarbane u kraljevsko plave i tamnocrvene nijanse. Njegova ljubav prema štiklama postala je opsesivna jer je zabranio svima da nose crvene štikle u dvoru.

Cipele Luja XIV

Do kraja XVII veka žene su takođe počele da nose modne štikle, ali u XVIII veku, otprilike u vreme Francuske revolucije, stavovi javnosti o štiklama drastično su se promenili. I muškarci i žene zamenili su cipele sa potpeticom za ravne, ne želeći nikakvu vrstu asocijacije na kraljevske porodice. Ekstravagantna moda postala je prošlost za muškarce.

Međutim, XIX vek je doneo povratak štikle, ali isključivo za žene. Zahvaljujući tehnološkom napretku 50-tih godina XX veka, potpetice su postale tanje i višlje, a nastao je i stiletto. Odri Hepbern i Merilin Monro, dve najpoznatije modne ikone iz 50-ih, pomogle su da se definiše trend visokih potpetica. Ovo je doba poznato kao zlatno doba visokih potpetica, ne samo za žene u Evropi već i širom sveta.

Tokom 70-ih, žene su se umorile od oblačenja kako bi zadovoljile muškarce, a sa drugim talasom feminizma, visoke potpetice su patile jer su se žene sve više okretale protiv visokih potpetica.

Od praktične obuće do nepraktičnih modnih artikala, koje nose prvo muškarci, a zatim žene, koji ulaze i izlaze iz mode, ali nikada ne nestaju, visoke potpetice ostaju sa nama i danas.

ZANIMLJIVE ČINJENICE:

  • Altokalcifilija je fetiš za štikle
  • Prva lutka Barbie (1959.) nosila je crno-beli pleteni kupaći kostim sa prugama i crne cipele na štiklu
  • Nakon Francuske revolucije, visoke potpetice postale su povezane sa ženskom iracionalnošću i površnošću. Izašli su iz mode sve do pronalaska kamere i pinup devojaka
  • Vojnici persijske konjice nosili su neku vrstu cipela sa visokim potpeticama kako bi osigurali noge u uzengijama
  • Reč “stiletto” potiče od italijanske reči za mali, fini i veoma oštar nož
  • Roger-Henri Vivier je zaslužan za pronalazak (ili barem ponovnu popularizaciju) potpetice 1950-ih.

Izvor: National geographic, 2017., London Runwahttps://londonrunway.co.uky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *